tisdag 16 oktober 2012

Väder och vind.

Godmorgon.

En helt vanlig tisdag har precis slagit upp dörrarna och det är dags att påbörja dagen för de flesta. Själv har jag varit igång i snart två timmar men det är egentligen först nu, när jag är på plats på jobbet med en kopp kaffe och en blogg framför näsan som det börjar på riktigt.

Allt fram till nu är liksom rutin. Vakna, ligga och vänta på att klockan skall ringa, stänga av klockan och ligga kvar en minut till. Upp, duscha, borsta tänder, klä på mig, väcka familj, fixa frukost till dottern och lägga fram lite kläder till henne. Ge mig ut i morgontrafiken. Det är samma visa varje morgon. Javisst. Köerna börjar på lite olika ställen. Jag kommer iväg hemifrån lite olika tider. Men i princip är det samma varje morgon.

Den största variationen är väl huruvida jag behöver stryka en skjorta eller inte. Det beror på om jag antingen var duktig och strök kvällen innan, alternativt lat och lät bli. Ibland kan jag också drista mig till att ha en skjorta två dagar om jag inte har sölat på mig och då stryker jag den bara första dagen.

Ni ser vilket innehållsrikt liv jag har på morgonen.

Nåja. det var inte det jag skulle skriva om. Det var bara en stilla reflektion. Jag tänkte, svensk som jag är, reflektera lite över väder.

Just nu är det väldigt mycket väder. Det är intensivt åt alla håll. Höst kallas det. Det varierar mellan kalla, klara dagar när världen ser ut som vykort med gula löv som hopar sig på vägarna. Lite gula löv hänger även kvar i träden för att förstärka intrycket av att det är höst och snart är det minsann vinter. Dessa dagar brukar uppskattas. Det pratas om härligt hög luft och vackert. Javisst, det kan det absolut vara, men ju klarare dess då kallare och dessa dagar brukar ofta resultera i att jag behöver skrapa bilrutor och för att uttrycka mig milt. Om det tycker jag INTE.

Sedan har vi dagar som igår och idag. Det är mina favoritdagar. Men det får Ni inte berätta för någon. För då anses jag galen och kommer antagligen spärras in någonstans.

Men jag älskar verkligen när det är nånstans knappt 10 grader varmt, det blåser riktigt mycket och så kommer det lite, eller mycket regn. Är det för mycket regn kan det bli lite jobbigt om man måste gå ut, som igår när jag vadade genom vattenpölar och försökte guida en körkompis på kryckor rätt utan att vi blev dyngsura om fötterna. Men det är ändå mysigt.

Idag är det nästan ännu bättre. Då är det bara lite lätt duggregn ihop med vinden  och det grå.

Vinden blåser hjärnan ren, rensar bort tråkiga tankar och tempraturen är alldeles perfekt. Man svettas inte varken inne eller ute. Ställer man upp ett fönster så är det snart lagom svalt i rummet. Det finns nästan bara fördelar.

Enda nackdelen jag ser sådär direkt är att det är ett tecken om att det snart blir vinter och eftersom jag inte gillar att skrapa rutor och skotta gillar jag inte heller vintern.

Sådana här blåsiga dagar skulle jag helst vara ledig. Klä mig i en oljerock, en lång halsduk och vandra på klippor vid havet på västkusten. Se vågorna slå in över klipporna och fördelas i droppar som skvätter långt upp på land.

Nu har jag ingen oljerock, ingen lång halsduk och befinner mig 50 mil från västkusten.

Men drömma får jag göra, och tänka mig dit och nynna på "Till havs".

Önskar alla en god tisdag med önskan att Ni kan förstå lite av väderfascinationen och inte bara gnälla när det är grått och blåsigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar