måndag 4 mars 2013

Vardagsmotion

Jag har hört begreppet vardagsmotion och funderar på vad det egentligen skall betyda. Om man tolkar ordet som det står skulle det ju betyda motion som utövas på vardagar och alltså kan vara precis vilken typ av träning som helst, så länge den bara sker på en måndag till fredag.

För tänk er noga för nu. Inte kan ni utöva vardagsmotion på helgen, få blir det ju helgmotion och inte alls lika effektivt.

Nu vet jag faktiskt att detta inte alls är vad man avser utan istället saker man gjort till sin vardag som gör att man egentligen lurar sig själv att få lite extra motion utan att gå och träna.

Jag har funderat på det här.

Funderat på om jag borde skaffa mig lite mer vardagsmotion.

Som ett exempel brukar det stå i tidningarna att man kan gå av bussen en hållplats tidigare och gå därifrån.

Det funkar dåligt för mig. Om jag skulle kliva ur bilen innan jag var hemma så skulle det uppstå helt andra problem än att jag inte får nog med motion. Till exempel parkeringsböter, bil som står ivägen för andra människor och liknande. Så just denna variant får jag skippa.

Tag trapporna istället för hissen säger folk också. Och detta har jag faktiskt börjat pröva. Hemma först. Där faller det sig helt naturligt eftersom jag inte har någon hiss utan blir tvungen att ta trappan om jag vill ta mig från en våning till en annan.

Men faktiskt har jag även på jobbet, sedan 1.5 vecka, börjat ta trappan istället för hissen. Jag vet inte om det direkt gör någon jätteskillnad. Jo, det gör ju att jag blir lite varm och andfådd när jag kommer till kontoret och oftare har kragen på kavajen fel. Eftersom jag inte kan spegla mig i hissen och rätta till sådana fel. Andfåddheten är nog en del av motionen skulle jag tro och jag kan ana att jag tycker det går lite lättare nu än när jag precis började.

För att detta skall vara riktigt effektivt borde kontoret flytta upp en våning med jämna mellanrum så att jag ökade på min motionsgrad. Dock tvivlar jag på att jag kommer kunna driva igenom detta.

Jag har funderat på andra former också som skulle kunna öka på vardagsmotionen. Gå till affären och handla istället för att ta bilen skulle kunna vara en sådan sak. Det skulle dessutom föra det goda med sig att jag bara kunde handla lätta matvaror och alla vet väl att det är bättre med lätt än tung mat.

Nåja, strunt samma. Jag har i varje fall börjat. Och så snart den här eländiga snön behaga försvinna och ljuset stannar kvar lite längre på kvällarna skall jag försöka komma igång med mer organiserat promenerande också. Det räknas väl inte till vardagsmotion, men är ganska trevligt.

Tyvärr måste jag meddela att mitt "nya" liv med trappor inte började på en måndag utan faktiskt på en torsdag. Annars är måndag en bra dag att börja med nyttiga vanor.

God måndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar